Blog

QLED ili OLED

Štedjeli ste novac jer imate cilj. Vaš cilj je kupovina novog 4K televizora. ”Obični” televizori više nisu toliko ”in.” Sve više i više ljudi polako ali sigurno prelazi na televizore s 4K prikazom slike. To je logično jer osim što je 4K prikaz slike puno kvalitetniji, velika većina streaming servisa isto tako polagano prelazi na 4K kvalitetu.

Iako kod nas u Hrvatskoj 4K još uvijek nije na onoj razini (kada govorimo o cijeni) kao što je to slučaj kod zemalja Zapada gdje cijene 4K TV prijamnika ipak opadaju, bez obzira na cijenu i kod nas sve više 4K televizori dobivaju na pozornosti i postaju dio nečega što je dobro za imati u kućanstvu.

Kada govorimo o 4K televizorima, kao i kod svega ostaloga, bilo da se radi o vrstama žarulja ili o automobilima, postoje brandovi i proizvođači čiji se proizvodi ipak razlikuju. Kod 4K televizora i kod televozora uopće, modeli se razlikuju po obilježjima kao što su veličina zaslona, je li zaslon ravan ili je zakrivljen (jer je navodno znanstveno dokazano da zakrivljeni zasloni bolje prate vidno polje ljudskog oka) i sl.

Ipak, najveća razlika i ono što najviše odnosi prevagu kod kupovine novog televizora, pogotovo ako netko želi kupiti 4K TV je tehnologija prikaza slike. Ovdje postoji nekoliko vrsta tehnologija: LED, OLED i QLED. U stvari ono na što biste se najviše trebali skoncentrirati prilikom kupovine vašeg novog televizora jest upravo to kakvu tehnologiju prikaza slike će vaš TV imati.

Mi ćemo u nastavku članka nešto pobliže reći o tome kakva je razlika između OLED i QLED tehnologije. Koja od te dvije tehnologije prikaza je ”bolja” te isplati li se više kupiti TV sa OLED ili QLED tehnologijom. OLED ili QLED – slijedi u nastavku.

Prve stvari najprije – što je to OLED, a što je QLED?

Prije nego što naravno uđemo u ”srž” stvari i prije nego što krenemo s objašnjavanjem razlika, prednosti i nedostataka ove dvije tehnologije, potrebno je nešto više reći o tome što ”znači” svaka od ove dvije tehnologije. Što je ono što označavaju slova OLED, a što označavaju slova QLED?

OLED je skraćenica za riječi ”Organic Light-Emitting Diode.” Radi se o TV tehnologiji koja je korištena od strane tvrtke LG, koja je onda koristila tu tehnologiju prikaza slike u svojim najkvalitetnijim (i najskupljim) televizorima. Glavna stvar kod OLED tehnologije i ono po čemu se ova tehnologija prikaza razlikuje od ostalih jest ta što kod OLED-a paneli sami odašilju svoja vlastita svjetla svaki puta nakon što električna struja prođe kroz njih.

To u biti znači da su televizori koji koriste OLED tehnologiju ”sposobni” sami prilagođavati jačinu svjetlosti za svaki pixel pojedinačno na zaslonu (jer svaki pixel u stvari označava jedno maleno svjetlo). Nadalje, na ovaj način pixeli mogu biti i automatski isključeni u potpunosti.

Ako se to i dogodi, ti pixeli će tada stvarati ”čistu” razinu crne boje i gotovo bezgraničan kontrast. Moć kontrasta i kontrole boje i svjetla kod svakog pixela pojedinačno je upravo ono što svim OLED televizorima daje prednost u odnosu na televizore s drugim vrstama tehnologija prikaza.

Kod QLED tehnologije stvari su malo drugačije. Kao prvo, QLED označava ”Quantum-dot Light-Emitting Diode”, što je u biti marketinško ime kojim Samsung ”objašnjava” svoje najkvalitetnije televizore. Za razliku od OLED televizora, QLED nije emisivna tehnologija prikaza. Stvar je u tome da te kvantne točkice ne emitiraju ili ne prikazuju boje izravno.

QLED televizori funkcioniraju na način da koriste kvantne točkice koje su onda smještene ispred LED ploče i na taj način poboljšavaju kvalitetu slike na svim onim dijelovima zaslona gdje je potrebno poboljšati kvalitetu slike. Zbog toga QLED televizori su u mogućnosti kreirati veću dubinu boja kao i veću svjetlinu od konvencionalnih televizora.

Koja od ove dvije tehnologije je ”bolja” i zašto

Da bismo mogli odrediti koja je TV tehnologija prikaza bolja i kvalitetnija, ono što trebamo učiniti jest usporediti neke parametre. Određivanjem ovih parametara i mjerenjem moći ćemo odrediti i koja je tehnologija kvalitetnija.

Razina crne boje

Jedan od najvažnijih faktora (ako ne i najvažniji) u određivanju toga koja tehnologija i koji zaslon je kvalitetniji jest određivanje sposobnosti zaslona da kreira ”duboke” crne nijanse. Duboke crne nijanse pomažu u određivanju i kreiranju općenito bogatijih boja kao i puno većeg kontrasta (što su crne nijanse tamnije to je bolja općenita kvaliteta slike na zaslonu).

Kada govorimo o nijansama crne onda treba reći kako je ovdje broj jedan svakako OLED televizor. Razlog je zbog toga što OLED TV može isključiti svaki pixel pojedinačno. Na ovaj način OLED televizori mogu ostvariti gotovo savršene nijanse crne boje. S ovime se niti jedan QLED TV ne može nositi, tako da je u pogledu prikaza nijansi crne boje OLED pobjednik.

Svjetlina

Naravno, kada se govori o sposobnosti prikaza svjetline tada je QLED pobjednik. Samsung tvrdi kako njegovi televizori koji su proizvedeni ove godine mogu postići zavidnu količinu od čak 1500 do 2000 nitova.

Nit je jedinica kojom se mjeri ”količina” svjetlosti na zaslonu. Iz razloga što se niti jedna tehnologija nije približila kvaliteti prikaza svjetline, QLED je u ovome području pobjednik, tako da je trenutno rezultat izjednačen.

Kutevi gledanja

Kut gledanja je nešto što brine velik broj korisnika do te mjere da neki korisnici ovaj aspekt uzimaju vrlo ozbiljno. Prema mišljenjima velikog broja korisnika OLED tehnologija je bolja od QLED u ovome području.

Kada gledamo OLED TV možemo ga gledati s kojeg god kuta želimo i kvaliteta prikaza slike će biti ista, bez da će opasti količina osvijetljenja. QLED televizori će pružiti najkvalitetnije osvjetljenje ako televizor promatramo s ”centra” zbog čega je u ovome području OLED bolji.

Vrijeme odgovora ili ”response time”

Vrijeme odgovora kod TV tehnologija se odnosi na vrijeme koje je potrebno da bi se neka dioda isključila ili uključila. Brže, odnosno kraće vrijeme odgovora rezultira time što će ”motion blur” ili zamućenje pokreta kao i artefakti na zaslonu biti manjeg intenziteta ili da ih uopće neće biti.

S obzirom da OLED televizori imaju mogućnost isključivanja svakog pixela, odnosno svakog svjetla na zaslonu pojedinačno, jasno je da je i u ovome području OLED pobjednik.

”Zadržavanje” slike

Zadržavanje slike na zaslonu je efekt koji se očituje u tome hoće li ili neće slika na zaslonu biti zadržana te ako hoće, na koliko dugo vremena. OLED se u ovome području ne može iskazati i to iz razloga što OLED monitori zadržavaju sliku na manje od pet minuta, zbog čega slika koja se prikazuje može izgledati dosta ”prozirno.”

Iako QLED monitori nisu ”savršeni” u ovome području, ipak daju bolje rezultate od OLED televizora, tako da je u ovome području pobjednik QLED.

Kakav televizor odabrati?

Ako pogledamo obilježja po kojima smo testirali ove dvije tehnologije onda možemo zaključiti kako je OLED tehnologija pobjednik. Ipak, s obzirom da OLED televizori u pravilu imaju vijek trajanja kraći od QLED televizora i da su puno skuplji, rezultat bi recimo mogao biti izjednačen. Opet sve najviše ovisi o tome što je ono što kupac traži i čemu više teži. Sve ovisi o vama.

Izvor: PC Chip

Povezani članci