Blog

Cambridge Audio – od 1968. do danas…

…Kao što ime sugerira, Cambridge Audio je podrijetlom iz Cambridge-a u Engleskoj, gdje početkom šezdesetih godina skupina mladih tek diplomiranih elektroničara otvara tvrtku za razvoj i istraživanje prototipova visoke tehnologije pod imenom Cambridge Consultants. Cambridge Audio je započeo kao sestrinska firma Cambridge Consultants-a 1968. godine. Prvi proizvod tvrtke bilo je P40 integrirano pojačalo koje postaje prvo pojačalo u povijesti u koje je implementiran toroidalni transformator. Odmah iza njega izdaju još jednu uspješnicu  model P50 koji je bio namijenjen nešto širem tržištu. Bez obzira na velik rast i veliku prodaju proizvoda tvrtka je trebala dodatna ulaganja stoga je 1971g. prodana poznatom britanskom distributeru audio opreme Colin-u Hammond-u.


Cambridge Audio PA-40

Nova tvrtka, Cambridge Audio Ltd, osnovana je s vodećim britanskim elektrotehničkim inženjerom Stanom Curtisom koji se pridružio kao tehnički direktor organizacije. Tvornica St. Ives bila je ogromna  i na vrhuncu je bilo zaposleno više od 300 ljudi. Većina traženih komponenti za uređaje napravljena je pod istim krovom, uključujući strujne krugove i aluminijske kutije. Svi tranzistori su napravljeni prema specifikaciji CA-ja, pa su čak nosili i vlastite brojeve. Svaki je proizvod bio opsežno testiran nakon proizvodnje i proizveden je tiskani certifikat za svaku pojedinu jedinicu koja detaljno opisuje rezultate mjerenih rezultata.


Cambridge Audio CD1

1971g. izdaju i svoje prve zvučnike, nedugo zatim gramofon i tuner… Postojeće modele pojačala daljnjim istraživanjima usavršavaju te dostižu bolji zvuk, bržu i jeftiniju izradu od prijašnjih. Produkcija se uvelike olakšava i povećava te Cambridge Audio izdaje  mnoge bestselere kao što su integrirac P60, Classic One (koji je prvo pojačalo na svijetu koje je u dizajnu koristilo višeslojne pločice).


Cambridge Audio DAC-MagicPlus

1980g. tvrtka prestaje biti prioritet CE Hammondu te je prodana Vinceu Adamsu, uspješnom britanskom hi-fi poduzetniku. Uz male početne poteškoće tvrtka nastavlja svoju ekspanziju te širi proizvodnju i broj dirtributera. Konstruira niz uspješnih proizvoda kao C75mkII preadpojačalo, P40 i P55 integrirci i A250 izlazno pojačalo. Godine 1985. napravljen je veliki inovativni korak s predstavljanjem legendarnog CD1, prvog CD playera na svijetu u dvije odvojene kutije (D/A konverter i transport).


Cambridge Audio Azur 851A

1990g Cambridge Audio je kupljen od strane Wharfedale-a koji su postavili proizvodnu liniju u svom velikom objektu u Leedsu u Yorkshireu da bi ga 4g. kasnije prodali britanskoj Audio Partnership korporaciji. Od tada počinje zlatno doba CA-a jer Audio Partnership znatno ulaže u istraživanje i razvoj kao i u najbolje inženjere toga doba. Kao rezultat toga nastalo je jedno od najprodavanijih pojačala A1, D/A konverter Dac Magic 1, kao i prva široka serija uređaja Azur sa nagrađivanim pojačalom 840A. CA se širi i na sustave kućnih kina a 2013g. osluškuje tržište i razvija svoje prve wireless zvučnike Minx Air 100 i 200. 2015g počinje proizvodnju svoje višestruko nagrađivane CX serije koja uz pojačala nudi i mrežni player, Blue-Ray player, transport i AV reciever.


Cambridge Audio Azur 840A

Iako 1994g sele kompletnu proizvodnju u Kinu pristup CA-a bio je različit zbog postavljanja isključivo vlastitih inženjera unutar nove manufakture kao i u odabiru dugoročnih proizvodnih kooperanata koji gotovo svi još uvijek rade zajedno preko dvadeset godina. Cambridge Audio slovi kao jedna od respektabilnijih, iskusnih i inovativnih audio tvrtki,  koja ide u korak sa vremenom i uz dobar izbor ne preskupih, a kvalitetnih uređaja nudi odličan omjer uloženo/dobiveno što rastuća baza vjernih CA fanova zna cijeniti…


Cambridge Audio Azur 840A

Povezani članci